Değerli arkadaşlar;
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen aleyhtarı uygulamalarına bir yenisini daha eklemiş, İl Emri ve İlçe Emri uygulamalarını kaldırmıştır. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla Bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara gönderilen 5.12.2011 tarihli yazı ile “Bundan böyle İl ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine öğretmen atamasının yapılmayacağı, alanında norm açığı bulunmaması veya hizmet puanı yetersizliği sebebiyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayanların 652 Sayılı KHK’nın 37.maddesinin 5. fıkrasına göre aylıksız izinli sayılmalarını isteyebilecekleri” belirtilerek buna göre işlem yapılması istenmiştir.
Yani özür durumundan yer değiştirecek öğretmenlere ‘ancak o ilde ihtiyaç varsa ve puanınız yetiyorsa gidebilirsiniz. İhtiyaç yoksa veya puanınız yetersizse aylıksız izne ayrılın’ denmektedir. İl Emri yıllarca mücadele ederek elde ettiğimiz önemli bir kazanımımızdır. Eş durumu özrü olanlardan bu hakkın geri alınması asla kabul edilemez.
Sayın Bakan aileleri parçalayarak, mutsuz aileler ve bireyler yaratarak eğitimde hangi başarıyı ve hedefi yakalayacaktır çok merak ediyoruz. Anayasamız ailenin Türk toplumunun temeli olduğunu ve bütünlüğünü esas almaktadır. Hal böyle iken eş durumunu ve aile bütünlüğünü yok sayacak tavırlar içerisine girmek eğitim camiasında varolan huzursuzluğu daha da artıracaktır.
Türk Eğitim Sen yıllarca mücadele ederek kazandığı İl Emri uygulamasının kaldırılmasına her platformda karşı çıkarak özür gruplarında büyük bir rahatlama sağlayan bu uygulamanın devam ettirilmesi için her türlü çabayı ortaya koyacaktır. MEB bir oldu - bittiyle bu hakkı çalışanların elinden alamaz. Sendikamız bu konuyu hukuki platforma taşıyacak ve gereğini sonuna kadar yapacaktır. Bakanlığın önü sürekli eylem alanı haline gelecektir.
Bu arada askerliğini yedek subay ve yedek subay öğretmen olarak yerine getiren eğitim çalışanlarıyla ilgili bir çalışma başlattık. Askerlikleri süresince kurumun geçici üyesi olarak kabul edilmelerinden dolayı 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kanunu’nun (OYAK) 23. maddesine göre aidat kesintisi yapılmış olan çalışanlara terhisinden sonra da bu kesintiler geri ödenmemiştir. Ödenmeyen kesinti tutarlarının geri ödenmesi talebiyle Genel Merkezimize çalışanlardan çok sayıda şikâyet ulaşmıştır.
OYAK kesintilerinin yapılması ve iadesiyle ilgili işlemler 205 sayılı Kanuna dayanmaktadır. Bu nedenle bu çalışanlardan kesilen bu aidatların tekrar iadesi için Kanun değişikliğine ihtiyaç vardır. Sorumlu sendikacılık gereği başlattığımız bu çalışmaya katılacak arkadaşlarımızın www.teskocaeli.com adresindeki internet sitemizin ‘Dosyalar’ bölümünden örnek dilekçeleri temin edebilirsiniz. Dilekçeler toplu olarak Genel Merkez’e gönderilecek ve Toplu Sözleşme’ye konu edilerek yasal düzenlemelerin yapılması talep edilecektir.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
